top of page

Της άσκησης σπουδαίοι λόγοι

    Synaskisi

              

 
 
«Εἶναι καλὸ ποὺ τὸ σῶμα μου δὲν μπορεῖ νὰ διαπράξει ὅλες τὶς ἁμαρτίες τοῦ πνεύματός μου»
Π. Κονδύλης
 
«Τα τε υπερβάλλοντα γυμνάσια και τα ελλείποντα φθείρει την ισχύν»
Αριστοτέλης


«Η γυμναστική ειναι ανώτερη από την ιατρική διότι είναι προτιμότερο να έχει κανείς υγεία,παρά να προσπαθεί να την ανακτήσει και επιφέρει την αρμονία του φυσικού κάλλους που δεν προέρχεται από επίπλαστες μεθόδους."
Σωκρατης, Γοργιας 464 c
.
 

«Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά και οι ψυχές χάνουν την δύναμή τους.»
Σωκράτης
 
«Να γυμνάζεις τόσο το σώμα σου όχι για να φαίνεται δυνατό (ρωμαλέο) αλλά όσο το να είναι υγειές. Ή αλλιώς να γυμνάζεις το σώμα, όχι για να αποκτήσεις δύναμη αλλά για την υγεία σου.»
Ισοκράτης
 
«Ψυχής γαρ όργανον το σώμα».
Ιπποκράτης 
 
«Αυτοί που τρώνε και γυμνάζονται πολύ δεν είναι πιο υγιείς από εκείνους που κάνουν όσα πρέπει . Έτσι, όχι όσοι ξέρουν πολλά, αλλά όσοι ξέρουν χρήσιμα είναι σημαντικοί.»

Γαληνός
 
«Ακόμη και ο κυκεώνας διαλύεται όταν δεν κινείται»
Ηράκλειτος
 
Οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή.
Αρχαιοελληνική παροιμία
 
«Οι γυμναστές και οι παιδοτρίβες κάνουν τα ίδια• διδάσκουν πώς να παρανομεί κανείς κατά νόμον, ν’ αδικεί δικαίως, να κλέβει, να εξαπατά, ν’ αρπάζει…τα ίδια κάνουν οι άνθρωποι και στην αγορά: παρανομούν, εξαπατούν και κλέβουν…τα ιδία και οι ηθοποιοί και οι απατεώνες…ούτω πως οι ανθρώπινες τέχνες επικοινωνούν με την ανθρώπινη φύση»
Μιμήσεις στον Ηράκλειτο, Ιπποκράτης, Περί διαίτης I, 24 (Littre)
 
«-Ύστερα από την καλλιέργεια με την ποίηση και τη μουσική δεν πρέπει οι νέοι να ασκηθούν στη γυμναστική;

-Θέλει ρώτημα;

-Πρέπει, έτσι, και σ’ αυτήν να ασκούνται προσεκτικά, από παιδιά κιόλας, σ’ όλη τους τη ζωή. Το ζήτημα αυτό έχει κατά τη γνώμη μου κάπως έτσι, σκέψου το όμως κι εσύ. Δεν έχω την εντύπωση ότι ένα σώμα που τυχαίνει να είναι γερό θα κάνει με τη δική του αξιοσύνη να γίνει και η ψυχή καλή αλλά, αντιστρόφως, μια ψυχή καλή θα κατορθώσει με τη δική της αξιοσύνη να εξασφαλίσει στο σώμα όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση».
Πλάτων, Πολιτεία, 403c9- 403d4
 
«Άρα λοιπόν δεν αληθεύει ότι, όπως λέγαμε πρωτύτερα, η καλοζυγισμένη μίξη της μουσικής με τη γυμναστική θα τα συνταιριάξει αυτά τα δύο, καθώς το μεν ένα, το στοχαστικό, θα το τονώνει και θα το θρέφει με όμορφα λόγια και μαθήματα, ενώ το άλλο, το ψυχωμένο, θα το χαλαρώσει με φιλικές παραινέσεις και θα το ημερεύει με την αρμονία και το ρυθμό;».
Πλάτων, Πολιτεία, 441e-442a
 
«- Αφού λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε τις γυναίκες για τα ίδια πράγματα με τους άνδρες, πρέπει να τις διδάξομε τα ίδια

-Ναι

-Σ’ εκείνους, τώρα, δώσαμε μουσική και ποίηση από τη μια, γυμναστική από την άλλη.

-Και στις γυναίκες, επομένως, πρέπει να δώσουμε τούτες τις δυο τέχνες, επίσης όσα σχετίζονται με τον πόλεμο, κι ακόμη να τις χρησιμοποιήσουμε κι αυτές κατά τον ίδιο τρόπο όπως τους άνδρες».
Πλάτων, Πολιτεία, 451e- 452a
 
« - Στα δικά τους, βέβαια, λεφτά θα είναι σφιχτοχέρηδες, γιατί θα τα υπολογίζουν και δε θα τα αποκτούν με διαφανείς τρόπους, τα ξένα όμως θα τα ξοδεύουν για τις επιθυμίες τους, και θα τρυγούν κρυφά στις ηδονές, ξεφεύγοντας από το νομό όπως τα άτακτα παιδιά από τον πατέρα τους, και η παιδεία τους δεν θα στηρίζεται στην πειθώ αλλά στη βία, αφού την αληθινή Μούσα, αυτή που τη συντροφεύουν ο λόγος και η φιλοσοφία, θα την έχουν παραμελήσει και θα’ χουν δώσει μεγαλύτερο βάρος στη σωματική άσκηση απ’ ότι στην πνευματική καλλιέργεια»
Πλάτων, Πολιτεία, 548b-548c
 
«- Έτσι, αν κάποιος καταπιαστεί με τη διαλεκτική, αδιαλείπτως και με μεγάλη ενεργητικότητα χωρίς να ασχολείται με τίποτα άλλο, όπως τότε που είχε αφοσιωθεί στην άσκηση του σώματος, φθάνουν άραγε για την πρόσληψή της τα διπλάσια χρόνια απ' όσα είχε αφιερώσει στην γυμναστική;

- Εννοείς έξι, είπε, ή τέσσερα;

- Δεν έχει σημασία, είπα• πες πέντε.»
Πλάτων, Πολιτεία 539d-e
 
«Πρώτα κολυμπάν, μετά δε μανθάνειν»,
Πλάτων, Νόμοι 7,4
 
«Επταετή γενόμενα τα παιδία και των ισχυροτέρων ανέχεται κινήσεων»
Γαληνός
 
«Μα η μουσική, είπε, είναι το αντίστοιχο της γυμναστικής: Έπλασε τους φύλακες διαμέσου του εθισμού προσφέροντας τους όχι γνώση αλλά ένα είδος μέτρου και αρμονίας μέσα από τη μελωδία και το ρυθμό».
Πλάτων, Πολιτεία, 522e
 
« -Κι ακόμη: Δεν θα εξαφανιστούν σχεδόν οι δίκες και οι καταγγελίες μεταξύ τους,, αφού κανένας τους δεν θα έχει άλλο τίποτα ιδιόκτητο εκτός από το σώμα του, ενώ τα αλλά θα είναι κοινό κτήμα; Κι έτσι δεν θα έχουν γλιτώσει από όλη εκείνη τη διχόνοια που προξενείται στους ανθρώπους εξαιτίας των χρημάτων ή από την απόκτηση παιδιών και συγγενών;

-Κατανάγκην, είπε, έχουν γλιτώσει

-Και βεβαία δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται εκεί δίκες για βιαιοπραγίες και προσωπικές προσβολές• θα διακηρύξουμε, υποθέτω, ότι είναι ωραίο και δίκαιο να υπερασπίζονται μονοί τους τον εαυτό τους απέναντι σε ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, θα υποχρεωθούν έτσι να φροντίζουν για τη σωματική τους κατάσταση».
Πλάτων, Πολιτεία, 464,d6- 464d9
 
«Κοντολογίς λοιπόν, όσοι θα έχουν τη φροντίδα της πόλης πρέπει να το προσέχουν αυτό να μη χαλάσει χωρίς να το πάρουν είδηση, αλλά πάνω απ’ όλα να’ χουν το νου τους να μην εισάγονται καινοτομίες στην γυμναστική και τη μουσική τέτοιες που να ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα αλλά να μένουν σταθεροί σε αυτά, όσο το δυνατόν περισσότερο»
Πλάτων, Πολιτεία, 425b3-8
 
«-Κι άραγε ένας άνθρωπος θρεμμένος με μουσική και με ποίηση, ο όποιος θα επιδοθεί στη σωματική άσκηση ακολουθώντας τα ίδια χνάρια που ακολούθησε κι εκεί, δε θα το πετύχει, αν το θέλει, να μη χρειάζεται διόλου την ιατρική παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη;

- Το πιστεύω

- Τις γυμναστικές ασκήσεις, έτσι, και τις επίπονες προσπάθειες θα τις αντέξει αποβλέποντας περισσότερο στο ψυχωμένο στοιχείο της φύσης του και στην τόνωσή του παρά στη σωματική δύναμη, και δεν θα χρησιμοποιήσει, όπως κάνουν οι άλλοι αθλητές, τη δίαιτα και τις γυμναστικές ασκήσεις ως μέσα για να αποκτήσει σωματική ρώμη.

- Πολύ σωστά, είπε

-Συνεπώς, Γλαύκων, κι εκείνοι οι οποίοι θέσπισαν να βασίζεται η εκπαίδευση στη μουσική και την ποίηση από τη μια και στη γυμναστική από την άλλη, δεν το θέσπισαν αυτό για το λόγο που φαντάζονται ορισμένοι, για να καλλιεργείται με τη γυμναστική το σώμα και με τη μουσική και την ποίηση η ψυχή• έτσι;»
Πλάτων, Πολιτεία, 410b-410c3
 
«Δεν έχεις προσέξει, είπα, ποια είναι η πνευματική κατάσταση όσων σε όλη τους τη ζωή ασχολούνται με τη γυμναστική, ενώ με τη μουσική και την ποίηση δεν έρχονται καθόλου σε επαφή; Ή πάλι, ποια είναι η πνευματική κατάσταση εκείνων με τους οποίους συμβαίνει το αντίθετο;»
Πλάτων, Πολιτεία, 410c8-10
 
« Αυτή η υπέρμετρη φροντίδα για το σώμα, η οποία ξεπερνάει το όριο της απλής γυμναστικής, είναι σχεδόν το μεγαλύτερο εμπόδιο απ’ όλα. Κάνει δύσκολη την επιστασία ενός σπιτιού, τη συμμετοχή σε μια εκστρατεία, την άσκηση επί μόνιμου βάσεως ενός αξιώματος στην πόλη».
Πλάτων, Πολιτεία, 407b5-8
 
«Αφού μάθουν ανάγνωση, γραφή και μουσική τα στέλνουν ακόμη ύστερα απ’ αυτά στον παιδοτρίβη για να μπορούν με καλλίτερο σώμα να υπηρετούν τη χρηστή τους διάνοια, και να μην αναγκάζονται να φαίνονται δειλοί και στον πόλεμο και σε άλλες πράξεις επειδή το σώμα τους είναι καχεκτικό»
Πλάτων, Πρωταγόρας, 325e-326
 
"Όσοι δε βρίσκουν καιρό για να γυμνασθούν θα βρουν καιρό για να αρρωστήσουν."
Ντέρμπυ.
 
"Το σώμα είναι το οχυρό όπου έχει στρατοπεδεύσει η ύπαρξή μας."
Joseph Joubert
 
"Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής."
Ludwig Wittgenstein
 
"Έχω το σώμα ενός θεού. Του Βούδα!"
Ανώνυμος
 
"Είναι ντροπή για το σώμα να καταρρέει όταν το πνεύμα διατηρείται."
John Dryden
 
"Ο σοβαρός αθλητισμός δεν έχει να κάνει τίποτε με το "ευ αγωνίζεσθαι". Είναι γεμάτος μίσος, ζήλια, καυχησιολογία, άγνοια όλων των κανόνων και σαδιστική ευχαρίστηση στην παρακολούθηση βίας. Με άλλα λόγια, είναι πόλεμος χωρίς πυροβολισμούς".
George Orwell
 
"Η ψυχή γεννιέται γερασμένη και με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο νέα. Αυτή είναι η κωμωδία της ζωής. Και το σώμα γεννιέται νέο και γερνάει. Αυτή είναι η τραγωδία της."
Οscar Wild
 
"Η προσπάθεια για την διατήρηση του μεγαλύτερου βαθμού τέλειας υγείας, σαν άνθος της οποίας εμφανίζεται η ευφροσύνη, είναι το σημαντικότερο. Τα μέσα για το σκοπό αυτό, όπως γνωρίζουμε, είναι αποφυγή κάθε ακρότητας και υπερβολής, κάθε σφοδρού και δυσάρεστου συναισθήματος, δύο ώρες γρήγορης κίνησης καθημερινά στον καθαρό αέρα, συχνά κρύα λουτρά και ανάλογοι κανόνες διατροφής. Χωρίς καθημερινή αρκετή κίνηση δεν μπορεί να μείνει κάποιος υγιείς, όλες οι ζωτικές λειτουργίες για να δουλέψουν ικανοποιητικά απαιτούν κίνηση, τόσο των μερών τα οποία αφορούν όσο και του όλου.
Για αυτό σωστά λέει ο Αριστοτέλης : ''ο βίος εν τη κινήσει εστί'' .

 Άρθουρ Σοπενχάουερ.
 
"Αυτοί που δεν βλέπουν καμία διαφορά ανάμεσα στην ψυχή και στο σώμα, δεν διαθέτουν τίποτε από τα δύο."
 Οscar Wild
 
"Κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει ένα σώμα".
Σπινόζα
 
"Η πλέον αλλόκοτη αναπηρία μας είναι να περιφρονούμε την ύπαρξή μας... οφείλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο με το περίπλοκο σωματικό μας περίβλημα και να μάθουμε να το αποδεχόμαστε ως αμετάβλητο στοιχείο της κατάστασής μας, κάτι όχι τόσο φριχτό ούτε τόσο ταπεινωτικό."
Montaigne

 

" Η ισχύς του σώματος βρίσκεται στα...ισχία"

  Παναγιώτης Πετρογιάννης

 

 

© Synaskisi 2010-2024

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page